Save The Children seminar

U toku je početak realizacije projekta pod nazivom  Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018, koji se realizira  uz finansijsku potporu organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, u partnerstvu sa Pedagoškim zavodom TK i nadležnim Ministarstvom obrazovanja.

Projekt Jačanje socijalnog uključivanja – Jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018 prati započetu reformu obrazovanja kojoj je jedan od osnovnih ciljeva unapređenje kvalitete obrazovanja u BiH i usklađivanje obrazovnih praksi i standarda sa međunarodnim standardima. Cilj je unaprijediti kvalitet obrazovanja  kroz usklađivanje obrazovnih praksi i standarda sa međunarodnim nivoima.

Ciljevi obuke su:

  • pozicioniranje ishoda učenja za 21. vijek u kontekstu učenja učenika i rada učesnika
  • proučavanje dokumenta ZJNPP za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik definisana na ishodima učenja kako bi se razumjela njegova svrha, struktura i sadržaj
  • pregled osnovnih koncepata i principa efikasnog učenja i podučavanja pismenosti
  • razvoj, analiza, prilagodba i prezentacija priprema za čas/zajedničku aktivnost baziranih na ishodima učenja

Za škole na području općine Čelić obuka je 10. i 11. januara 2017. godine održana u prostorijama JU OŠ Čelić  i  12. i 13. januara 2017. godine u  JU OŠ Humci.
Predavači  seminara su i dvije predstavnice naše škole, profesorica RN Adisa Šadić i profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog  jezika Mersiha Šadić.

Značaj ovog projekta što će u njime biti obuhvaćene sve osnovne škole u TK, čime će obrazovni sistem TK biti spremniji za realizaciju novog Nastavnog plana i programa, koji je usvojen na državnom nivou, a koji je fokusiran na ishode učenja, a ne na nastavne sadržaje.

Na ovom linku možete pregledati album