Kantonalno takmičenje ih historije, Čelić, 25. mart 2017.

U kalendarima mnogih majki u Čeliću 25. mart je već poduže vremena bio označen crvenom bojom. Dosta se pričalo o toj suboti, dosta se dogovaralo, organizovalo, donosilo… I s nestrpljenjem iščekivalo. Jer, nije to baš mala stvar – to kantonalno takmičenje. Ne dobiju sve škole to povjerenje. Sijaset stvari se mora isplanirati – od parkinga, preko prijema i takmičenje pa sve do ispraćaja. Ustvari, svaki element tog događaja zahtjevao je svoju pažnju. I pažnju su i dobili. Svi. I elementi i gosti. Trebalo je vidjeti školu tog subotnjeg jutra. Kao prava košnica – ispunjena i sva u pokretu. Školska kuhinja je bila pravi prizor. Kao u pravim restoranima vrata nisu imala mira, bez prestanka se iznosili pladanj za pladnjem, kahve, sokovi, slastice. Ko god da je rekao ‘puno kuhara – slaba juha’ očigledno nije nikada bio u Čeliču da kuša burek sa ‘sjeckanim’ ovčijim mesom, ili sirnicu sa savršenim omjerom kajmaka u prelivu. Ili onu baklavu. (Najozbiljnije, ko je pravio onu baklavu?)
Eto, takvu hranu prave ‘naše žene’.
Bolje od hrane je bilo samo gostoprimstvo. Svi gosti su osjetili nadaleko poznatu čelićku brigu i pažnju prema gostima i nisu krili oduševljenje i iznenađenje.
Nakon prijema, goste smo počastili specijalnom mini-priredbom upriličenoj samo za taj dan. A djeca k'o djeca, perfektno i s lakoćom pokazala šta znaju. I, najozbiljnije, jesu li ono naša djeca? Zar mi stvarno imamo onako divnu djecu? Ima li još neko ko ponekad jednostavno ne može da povjeruje kakvu savršenu djecu imamo?
Nakon priredbe i malo ćaskanja uz kahvu, tačno u 10 časova pristupilo se i samom takmičenju. Trudili su se mladi historičari pokazati znanje cijelih 100 minuta i znanje su i pokazali.
Nakon pregleda i bodovanja testova, reagiranja na par žalbi uspostavljen je sljedeći poredak:
1. Muhamed Dedić, JU OŠ “Kreka”, 97 poena
2. Adi Aličković, JU OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Gradačac, 94
2. Alma Čičkušić, JU OŠ “Šerići”, Živinice, 94
3. Maid Razić, JU OŠ “Mramor”, Tuzla, 93
3. Amna Karić, JU OŠ “Šerići”, Živinice, 93
Iskrene čestitke svim učesnicima i njihovim nastavnicima, a posebno pobjednicima.
Nakon proglašenja pobjednika gosti su krenuli na put, svako svom domu, a mi, domaći, smo pristupili poslu koji čeka svakog domaćina – vratiti sve u stanje kakvo je i bilo.
Ispod možete pogledati i nekoliko fotki koje smo uspjeli ‘okinuti’ u svom tom metežu.
Škola se zahvaljuje i posebnim gostima koji su uveličali događaj: prestavniku Ministarstva, Elmiru Tukiću, savjetniku za historiju, Midhatu Spahiću, načelniku Seadu Muminoviću, cijenjenim članovima Školskog odbora i svima ostalima. Posebna zahvala ide svima koji su direkto učestvovali u organizaciji događaja