Dan jabuka u našoj školi

Danas, 20. oktobra 2020. godine, u našoj školi je na skroman i simboličan način obilježen Svjetski dan jabuka.
Ovaj značajan datum je obilježavan među našim učenicima i ranijih godina. Medjutim, danas je Dan jabuka premijerno obilježen među našim prvačićima u odjeljenjima Ia i Ib razreda, koji su se prvi puta susreli sa tim, kao i sa mnogim poučnim informacijama o korisnosti jabuka i proizvoda od jabuka za naš organizam.
Obilježavanje nije izostalo ni u drugim odjeljenjima nižih razreda naše škole.

O jabukama
Simbol zdravlja, ljepote i ljubavi – jabuka od 1990. godine ima svoj dan, 20. oktobar. Tada je prvi put u Londonu organizovan dan posvećen ovoj rajskoj voćki. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile i druge brojne škole i udruženja širom svijeta, s ciljem promovisanja jabuke kao značajne namirnice u ljudskoj ishrani, kao i njene nove sorte.
Na određen način ovaj se dan obilježava i u našoj zemlji, posebno u mjestima gdje se jabuka tradicionalno uzgaja i u kojima mnogi od nje žive.
Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka  i ona  je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati i koristiti kao važan dio prehrane. Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na ljudski organizam.
I naša škola, već tradicionalno, svake godine na prigodan i simboličan način obilježava ovaj međunarodni dan kroz učešće naših učenika.
Medjutim, nažalost, ove godine je obilježen vrlo skromno uz poštivanje propisanih mjera zbog aktuelne pandemije.

Pekmez od jabuka ima odlična ljekovita svojstva:

  • Smanuje šećer u krvi
  • Smanjuje holesterol i trigliceride
  • Jača i popravlja krvnu sliku
  • Smanuje i liječi kašalj
  • Nadoknađuje minerale i vitamine u organizmu
  • Pomaže kod poblema sa jetrom, djeluje na njeno čišćenje i regeneraciju
  • Poboljšava rad štitne žlijezde
  • Pekmez od jabuka posebno se preporučuje kod neadekvatne ishrane, gdje ga možete koristiti za jačanje organizma umjesto različitih hemijskih multivitaminskih dodataka.

Najbolji je pekmez od divljih jabuka bez šećera