Opasnosti od konzumiranja energetskih pića kod djece

Energetska pića nedovoljno su proučena, previše se koriste i mogu biti opasna za djecu i tinejdžere, upozorili su američki liječnici koji kažu da djeca ne bi trebala koristiti te popularne proizvode.

Potencijalne štete, izazvane uglavnom zbog previše kofeina ili sličnih sastojaka, uključuju ubrzano lupanje srca, napade, moždane udare i čak iznenadnu smrt.

Medicinska istraživanja pokazuju da energetska pića često sadrže sastojke koji pojačavaju učinak kofeina na živce, te mogu izazvati i druge nuspojave, poput mučnine, proljeva, halucinacija, iritacije i povišenog pritiska.

Ljekari ističu, da djeca ne bi smjela uopće piti i ta namjernica zapravo nema nikakvu svrhu u dječjoj prehrani”. Konzumiranje energetskih pića može imati reperkusije na cijeli organizam. “Najčešće se djeca u hitnim pedijatrijskim ambulantama žale  da imaju osjećaj lupanja srca, neki imaju osjećaj nedostatka zraka..

Energetska pića u sebi sadrže visko nivo kofeina i šećera.

To je ogroman problem za zdravlje. A inače je primjena šećera i današnji način života pogoduju i stvaraju problem za zadravlje djece. Ali svakako ova količina šećera koja se konzumira od jednom ima reperkusiju na cijeli organizam. Dominantan na onaj endokrinološki dio.

Kofein je stimulativna tvar koja može potaknuti mozak da bude aktivniji i učiniti ljude koji konzumiraju kofein budnijima i energičnijima. Osim kofeina, energetska pića sadrže i dodatne stimulanse koji djeluju poput kofeina, poput taurina, L-karnitin, i guarana.

Ne samo da sadrži kofein i druge aditive, visok udio šećera u energetskim pićima također je opasan za djecu. Osim što može pružiti „ovisnički“ faktor,  visoki sadržaj šećera u energetskim pićima također može oštetiti dječje zube i dovesti do prekomjerne tjelesne težine djece (pretilost).

Stoga većina liječnika i zdravstvenih stručnjaka preporučuje ograničavanje, pa čak i izbjegavanje davanja kofeina djeci.

Ako se prečesto ili prekomjerno konzumiraju, energetska pića riskiraju djeci nekoliko zdravstvenih problema, kao što su:

 • Glavobolja.
 • Probavne smetnje, poput bolova u želucu, proljeva i mučnine, povraćanja.
 • Bez odmora.
 • Poteškoće u koncentraciji.
 • Poteškoće sa spavanjem ili nesanica.
 • Često mokrenje.
 • Visoki krvni tlak.
 • Problemi sa srcem, poput abnormalnosti srčanog ritma (aritmije) i zatajenja srca.
 • Dehidracija.
 • Konvulzije.
 • Oštećenje organa, poput bubrega i jetre.
 • Poremećaji elektrolita.
 • Teško se diše.

Prema nizu izvještaja, slučajeva smrti kod djece i odraslih zbog konzumiranja energetskih pića dogodilo se prilično. Stoga, s obzirom na opasnosti koje se mogu dogoditi, djeci ne bi trebalo dopustiti da prečesto konzumiraju energetska pića.

Ako su djeca navikla konzumirati energetska pića, roditelji trebaju pomoći djeci da prestanu s tom navikom. To činite tako što pazite na njihovu prehranu, uključujući ono što djeca jedu ili piju kad grickaju.

Uz to, roditelji i ostali članovi obitelji mogu biti dobri primjeri ako ne konzumiraju energetska pića pred djecom.

Umjesto davanja energetskih napitaka, naviknite svoju djecu na naviku konzumiranja zdravih pića, poput vode,  kokosova voda, sok, nezaslađeno mlijeko s malo masnoće ili biljni čajevi.

Najmanje nekoliko desetina smrtnih slučajeva u svijetu zasad se povezuje s konzumacijom energetskih pića.

https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/djecak-13-preminuo-nakon-ispijanja-energetskog-pica—654606.html

Ljekari dalje navode..

Posebna opasnost za djecu i mlade je miješanje energetskih pića i alkoholnih pića. Djelovanje alkohola svojevrsna je depresija senzornih osjećaja, a sastojaka energetskog pića njihova je augmentacija. Organizam nema mehanizam obrane na podizanje pulsa što se javlja kao posljedica vanjskog stimulansa i to dovodi do zabrinjavajućih, potencijalno opasnih stanja, dominantno od srca i krvonog sistema.

Pacijenti se najčešće žale na ubrzano kucanje srca, vrtoglavicu, nedostatak daha…

Sve su to reperkusije srčanog izbačaja, a mogu se javiti još i magla, nesvjestica, poremećaj vida i mokrenja, poremećaj rada svih organskih sistema. Vanjski stimulansi poput šećera, kofeina, taurina i L-karnitina, mogućih sastojaka energetskih napitaka, za djecu mogu biti toksični u koncentracijama koje su prevelike za njihovu dob, receptore, tjelesnu masu, za cijelo njihovo razvojno razdoblje.

Kada djeca koja prethodno nisu imala kontakta s time odjednom popiju nešto što sadržava četverostruko više kofeina nego kafa njihovih roditelja, to je za njihovo tijelo jednostavno preveliko opterećenje.

Većina djece neće imati fatalne posljedice kao gore navedeni slučaj, ali vi ne možete unaprijed znati kako će tko reagovati na sastojke energetskih pića. Većina djece imat će blaže tegobe, pa će roditelji uglavnom odmahnuti rukom.

Energetska pića nisu primjerena za dječju dob!

Ako je dijete umorno, neka spava, ako je žedno – neka pije vodu!

 Prilagodila: Sadifa Memić, pedagog-psiholog

Kategorija: Nekategorisano