Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

Svjetski dan učitelja koji se obilježava svake godine 5. oktobra obilježava se godišnjica usvajanja preporuke Unesca iz 1966. godine o statusu nastavnika. Preporuka postavlja mjerila u pogledu prava i odgovornosti nastavnika i standarde za njihovu početnu pripremu i dalje obrazovanje, zapošljavanje, uslove nastave i učenja.

Značaj Svjetskog dana učitelja

Svjetski dan učitelja u ovoj 2021. godini ima poseban značaj zbog pandemije koronavirusa. U zajedničkom saopštenju, Unesco, Unicef ​​i Education International kažu:

“U ovoj krizi nastavnici su pokazali, kao što su to često činili, veliko vodstvo, umješnost i inovativnost s ciljem da osiguraju da nijedan učenik ne ostane bez poduke. U cijelom svijetu radili su individualno i kolektivno na pronalaženju rješenja i stvaranju novih okruženja za učenje za svoje učenike kako bi omogućili nastavak obrazovanja. Njihova uloga savjetovanja o planovima ponovnog otvaranja škola i pružanja podrške učenicima pri povratku u školu je jednako važna.”

Na današnji dan 1966. godine, na posebnoj konferenciji koju je Unesco sazvao u Parizu, usvojena je preporuka Unesca u vezi sa statusom nastavnika.

Tema Svjetskog dana učitelja 2020

Tema Svjetskog dana učitelja 2020. je „Učitelji: Vođe u krizi, inovatori budućnost“. Pandemija Covid-19 utjecala na obrazovni proces, stvarajući izazove za nastavnike širom svijeta. To je stvorilo potrebu za iznalaženjem načina davanja obrazovanja. Nastavnici imaju značajnu dužnost u pružanju učenja na daljinu i čine obrazovanje dostupnim.

Sretan Dan učitelja svim uposlenicima kolektiva i još puno uspjeha, kreativnosti i strpljenja u radu!