O školi

Početak rada započinje daleke 1886. godine, kada je već iz duge tradicije mekteba formirano jedno odjeljenje kombinovane nastave od I do IV razreda. Sve do 2. svjetskog rata škola je radila na više različitih prostornih lokaliteta, jer nije bilo zgrade posebne namjene. Tek 1947. godine dobrovoljnim radom građana Čelića i okolnih mjesta sagrađena je školska zgrada od šest učionica sa pratećim prostorijama. Te godine nastavu je pohađalo 300 učenika od I do IV razreda. Pedesetih godina škola je prerasla u osmorazrednu osnovnu školu. Izgradnjom školske zgrade započinje mnogo veći interes za školovanje djece i omladine na ovim prostorima. Dolazi vrijeme snažne popularizacije obrazovanja i uskoro ovaj prostor počinje edukovati mlade školovane ljude u čemu je naša škola imala najveće zasluge. Broj učenika i odjeljenja naglo se povećava i školska zgrada ubrzo postaje pretijesna, te se 1969. godine gradi današnja zgrada škole u Čeliću. Te se godine dovršava izgradnja današnje zgrade Osnovne škole u Čeliću koja odgovara svojoj svrsi i namjeni te u cjelosti podmiruje prostorne potrebe učenika osnovnoškolskog uzrasta.

Do 1992. godine naša škola je djelovala na prostorno velikom školskom prostoru. Pored centralne škole u Čeliću, u njenom sastavu su bile i područne škole u: Ratkovićima, Pukišu, Brusnici, Mirosavcima, Mrtvici, Koretašima i Bobetinom Brdu. Školske 1991/92. godine škola je imala 762 učenika i 30 odjeljenja razredne i predmetne nastve. Te godine narod ovog kraja, učenici i nastavnici škole suočavaju se sa najtežim iskušenjima u historiji svog postojanja. Vječno će ostati zabilježeno u analima ove škole da je radila prkoseći silama mraka i mržnje u periodu od 1993. godine pa do kraja rata na neposrednoj udaljenosti od neprijateljske linije tokom čitavog rata, bez krova, polurazrušena. U toku rata nastavu je pohađalo oko 300 učenika na prostoru Čelića i Ratkovića a u ovoj školskoj zgradi bilo je oko 120 učenika u četiri odjeljenja.

Rezultati toga su više nego veličanstveni. Nijedan učenik nije ostao nepismen i začudo svi su u to zlo i naopako vrijeme redovno pohađali nastavu. I to je najbolji dokaz da smo mi najhrabriji onda kada je najteže. I to nešto govori o nama, našoj djeci, o našem narodu.

Nakon rata obnovljena su oba objekta školskih zgrada u Čeliću i Ratkovićima.

Svečana manifestacija za 9. maj Dan škole upriličena je u školskoj 1997/98. godini. Na ovoj svečanosti promoviran je i novi naziv škole, njen amblem i obilježena 112. godišnjica njenog rada. Odlomak referata direktora:
“Ovom prilikom želim da odam neizmjernu zahvalnost nastavnicima koji su zajedno sa mnom radili ovaj težak i odgovoran posao, te roditeljima i našoj dragoj djeci. Svi mi zajedno zaslužujemo najveća priznanja, priznanja koja krase najhrabrije, a oni su zaista hrabri, jer su to pokazali i dokazali. Zato ja ovu našu slavljenicu, koja je ušla u drugi vijek svoga života i rada vidim kao veliku i svijetlu buktinju koja svojom svjetlošću razgoni mrak i osvjetljava naše puteve u još ljepšu budućnost. Neka joj je sretan 112.rođendan!”

Gosti ove svečanosti bili su većina istaknutih bivših učenika škole, a među njima: generali Delić i Šadić, književnik Ibrišimović, te prvo ime svjetske ženske košarke Razija Mujanović… I ovo nekoliko pomenutih imena dovoljno je da se sadašnji i budući učenici imaju u koga ugledati.

Danas škola ima preko 500 učenika raspoređenih u više od dvadeset 20 odjeljenja. Zaposleno je preko 30 nastavnika. Škola ima i specijalno odjeljenje za djecu sa posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.

Vannastavna aktivnost učenika bila je i ostala znak raspoznavanja rada ove škole. Na kantonalnim i općinskim smotrama škola je u okviru slobodnih aktivnosti postigla zapažene uspjehe i rezultate.

Tu su i zapaženi uspjesi i rezultati folklorne, ritmičke, recitatorske, ekološke … sekcije civitas na općinskim i kantonalnim takmičenjima. Prva mjesta na općinskim takmičenjima zauzimaju engleski jezik, matematika, fizika, civitas, kulturno stvaralaštvo, tehničko stvaralaštvo, informatika, sport…i brojna učešća na kantonalnim takmičenjima.

Svi uspjesi i rezultati krase život i rad škole. U svom radu škola je konstantno bila aktivan sudionik humanitarnih akcija, donacija. Jedna od takvih je i kontinuirano pomaganje namirnicama i prehrambenim artiklima Narodne kuhinje “Merhamet” u Tuzli. Za ovu humanitarnu akciju škola je dobila i zahvalnicu.

Svoju saradnju sa drugim školama i institucijama škola svakodnevno ostvaruje, preko raznih projekata i tako pokazuje svoju otvorenost prema zajednici i prema društvu.

Komentariši